Lowtech materialen koppelen aan hightech bouwmethodes

Van jongs af aan hield ik al van natuurlijke materialen, met hout als favoriet. Na jaren in de traditionele bouw gewerkt te hebben, wilde ik laten zien dat het anders moet en anders kan. Daarom heb ik in 2013, mijn eigen bedrijf ECO+BOUW opgericht en ben ik een samenwerking aan gegaan met ORGA architect onder de naam ORGA bouw.

Mijn missie is lowtech materialen koppelen aan hightech bouwmethodes om zo het imago van ecologische bouw op te vijzelen. Alleen door samenwerking gaat het lukken de Nederlandse bouw om te gooien. “Van een traditioneel, milieubelastend en grondstoffen verslindende industrie naar een toekomstbestendige bedrijfstak die in harmonie met de natuur grondstoffen circulair toepast.”

De afgelopen jaren hebben we laten zien wat de mogelijkheden zijn op het gebied van modern ecologisch, biobased en circulair bouwen door middel van opdrachten uit diverse samenwerkingen. Het is nu tijd om deze kennis en ervaring te delen met de rest van bouwend Nederland.

In 2015 hebben Fred van der Burgh en ik samen het idee opgepakt om een vervolg te geven aan de greendeal biobased bouwen. Op verzoek van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en het ministerie van economische zaken hebben we in 2016 op de Innovation Expo in Amsterdam samen met ruim 30 bedrijven uit ons netwerk de biobased demowoning gerealiseerd. Dit is de basis geweest voor het platform EcoBouw Nederland. Het is belangrijk dat we het grote publiek laten zien wat er is en wat er kan op het gebied van modern ecologisch, biobased en circulair bouwen en waarom deze manier van bouwen de toekomst is.