Overzicht aankomende evenementen Ecobouw en Partners

Let op: deze bijeenkomsten zijn van 2019 en staan hier met een fictieve datum ter illustratie.

Smart Cities Event

Datum: 9 januari 2222
Tijd: 00:00 - 00:00
Locatie: TVVL Woerden
TVVL_Logo

Op woensdag 9 januari 2019 is de aftrap van een nieuw TVVL jaar vol kennisdeling en ontmoetingen.

 

Start TVVL jaar: Smart Cities Event

 

TVVL start het jaar met een volledig dagprogramma. Je kunt het gehele programma volgen, maar bent uiteraard ook van harte welkom om programmaonderdelen afzonderlijk bij te wonen.

 

Smart Cities Event: TVVL Kennispartners 10.30 – 12.30 uur (inloop 10.00 uur)


TVVL werkt samen met kennispartners die expertise en ervaring hebben die waardevol is voor ons vakgebied. TVVL Kennispartners zien het belang in van het delen van kennis en pakken een vooruitstrevende en actieve rol om richting te geven aan hun vakgebied. Zo ook op woensdag 9 januari, waar de kennispartners je meenemen in het nieuwe TVVL jaarthema Energie voor de toekomst. Na de lunch volgt het middagprogramma van het Smart Cities Event.

 

Smart Cities Event 13.30 – 16.30 uur  (inloop 13.00 uur)


De waterstofnotitie die prof. Ad van Wijk (TU Delft, Hoogleraar Future Energy Systems) onlangs publiceerde en het TVVL Directie College & studiereis Waterstofeconomie Duitsland voeren deze bijeenkomst aan.
Deze middag lichten sprekers op (inter)nationaal gebied hun ervaringen met waterstof toe. Businessmodellen, verandering van het energielandschap en de installatietechnische uitdagingen die daarmee gemoeid zijn worden besproken.

 

Hef samen met TVVL het glas op het nieuwe jaar! 16.30 – 19.00 uur

Het bestuur en verenigingsbureau willen graag persoonlijk een nieuwjaarswens uitbrengen aan alle TVVL leden en bedrijfsleden. Hierbij nodigen we jou dan ook van harte uit voor de TVVL Nieuwjaarsreceptie om met elkaar het glas te heffen op het nieuwe jaar! 17.30 uur start de nieuwsjaarsspeech door voorzitter Henk Willem van Dorp.

 

Landelijke excellence dag van SLIM circulair

Datum: 23 januari 2222
Tijd: 00:00 - 00:00
Locatie: Het nieuwe Technova College, Bovenbuurtweg 7, 6717 XA Ede
logo slim circulair

Op 23 januari is de landelijke excellence dag. SLIM Circulair verwacht zo’n 250 studenten en docenten, coördinatoren, managers, opdrachtgevers, bedrijven en organisaties.

Over de SLIMCirculair Challenge

17 studententeams maken hun stad/regio slimmer en cooler. Dit wil je niet missen dus noteer 23 januari 2019 in je agenda en meld je aan voor de landelijke excellence dag.

Landelijk krijgt de ontwerpwedstrijd SLIM Circulair veel aandacht. Juist omdat jong volwassenen met vernieuwende ideeën de ruimte krijgen om ontwerpen te maken voor lokale uitdagingen met materialen waar de gevestigde orde niet vanuit gaat.

BetterWorldSolutions startte met de SLIMCirculair ontwerpwedstrijd. Dit gaf kansen om studenten van meerdere opleidingsniveau’s samen te laten werken en (deel)oplossingen te bedenken voor uitdagingen waar we in Nederland voor staan.

Denk aan de kansen voor ‘groen, circulair bouwen’ als bijdrage aan de Nederlandse klimaatdoelen en de Human Capital agenda.

Programma Excellence Dag

9.30 uur inloop

9.45 uur welkom

9.50 uur keynote speaker Sven Jensen over Climate CleanUp

10.10 uur uitleg workshops, trainingen en experimenteerlabs

10.30 uur start eerste ronde parallelle serie workshops, trainingen en experimenteerlabs

11.45 uur start tweede ronde parallelle serie workshops, trainingen en experimenteerlabs

13.00 uur lunch en bezoek innovatieboulevard

14.00 uur start derde ronde parallelle serie workshops, trainingen en experimenteerlabs

15.00 uur pauze met bezoek innovatieboulevard

15.30 uur keynote door onze key partner

15.50 uur afsluiting met napraten

Parallelle workshops en trainingen

 • Pitchtrainingen door KWS Volker Infra, Niek Ridderbos en Dorien (max 15 pers per training)
 • Hoe moet ik de onderhoudskosten voor de komende 10 jaar berekenen? – BAM, Stefano Toma
 • Wat levert het circulaire energieneutrale ontwerp de opdrachtgever op ten opzichte van een traditioneel ontwerp – BAM
 • Circulair bouwen met gebruikte bouwmaterialen en water hergebruik – Plugin City oprichter en architect Marc van der Linden
 • Dubbel duurzaam beton – Youri Rutte over de beton crusher de ‘Liberator’ en duurzaam transport over de Amsterdamse grachten
 • Beton scoort goed in de Milieu Kosten Indicator. Structon directeur Jan van Stratum vertelt over beton gemaakt met olifantsgras
 • Circulair houden gaat over de integrale milieueffecten gedurende de gehele levensloop van materialen, gebouwen, gebieden en infrastructuur –  EPEA/BAMB, Lars Luscuere
 • Collegiale consultatie voor docenten – Het Groene Brein, Antoine Heideveld
 • Hoe ontwerpen we een optimaal lichtplan? – Breda Lighting, Ferdinand van Bergen

Experimenteerlabs

 • Bouwen met biobased bouwmaterialen – Ecobouw, Rens Borgers
 • Design scheidingswanden maken met ‘oud’ behang en textiel – No Waste Decoration, Monique Dickhaut
 • Bouwen met stro – Strobouw Nederland
 • Bouwen met kurk – Earthkweek, Marijn
  Groen dak van geëxpandeerde kurkisolatie
 • Isoleren met:
  • zeewier
  • wol
  • oude spijkerbroeken

Innovatieboulevard

 • Earthkweek – geëxpandeerde kurkisolatie, geëxpandeerde kurk als gevelafwerking, de verschillende soorten granulaten en natuurlijk kurk-op-rol
 • Structon – beton gemaakt met olifantsgras

Meer informatie op Slim Circulair 

Locatie en aanmelden

Het nieuwe Technova College
ROC A12 Ede
Bovenbuurtweg 7, 6717 XA Ede
Link naar de route

Meld je aan op slimcirculair

europa - interregV vlaanderen nederland

Biobased Economy, Circulaire Economie, Cradle to Cradle, CO2-emissies – het zijn veelgebruikte termen in hedendaagse vraagstukken over duurzaamheid, klimaatakkoorden en een beter milieu. Vanuit Europese en landelijke overheden wordt nu al beleid ontwikkeld en geïmplementeerd waarin genoemde termen voorkomen.

Maar wat is nu een Biobased Economy? En is dat dan hetzelfde als een Circulaire Economie? En wat is een lca en waarom worden deze steeds belangrijker in de afweging rondom (overheids)inkopen?
Deze en nog veel meer vragen worden beantwoord in de GBO Masterclass – Introductie Biobased Economy, op 24 januari bij Centre of Expertise Biobased Economy (CoE BBE) in Breda. Lectoren en onderzoekers van CoE BBE nemen u mee in de nieuwe economie, waarvan het onvermijdelijk is dat die er gaat komen.

logo Centre of Expertise Biobased economy (CoE BBE)

U krijgt heldere definities over gebruikte begrippen en achtergronden bij termen als ‘plastic soep’ en ‘bio-afbreekbaarheid’, maar vooral ook voorbeelden van biobased innovaties die vandaag de dag al inzetbaar zijn

Voor wie

De GBO Masterclass is ontwikkeld voor werknemers van bedrijven en overheden die meer willen weten over de Biobased Economy. Deelname is gratis en er is plek voor maximaal 20 deelnemers.

Wanneer

Donderdag 24 januari 2019 – 2 dagdelen

Locatie

Centre of Expertise Biobased Economy – Breda

Aanmelden en Programma

Congres EIB ‘Verwachtingen bouwproductie en werkgelegenheid 2019’

Datum: 24 januari 2222
Tijd: 00:00 - 00:00
Locatie: DeLaMar Theater in Amsterdam
logo eib

Het jaarlijks congres van het Economisch Instituut voor de Bouw op donderdag 24 januari 2019 van 13:15 – 16:00 uur over de Verwachtingen bouwproductie en werkgelegenheid 2019, gevolgd door een paneldebat over het ‘Klimaatbeleid en de uitdagingen voor de Bouwsector’.

Programma

Tijdens deze jaarlijkse bijeenkomst van het EIB worden de ‘Verwachtingen bouwproductie en werkgelegenheid 2019-2023’ gepresenteerd. Vervolgens zal in een paneldebat met o.a. Sybrand Buma (CDA) en Ferd Crone (burgemeester Leeuwarden) worden stilgestaan bij de ‘Bekostiging van de energietransitie’.

Donderdag 24 januari 2019 van 13:15 – 16:00 uur

Het congres vindt plaats in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

Aanmelden kan via  eib-congres-24-januari-2019

Congres: Juridische risico’s en kansen voor circulair bouwen

Datum: 11 april 2222
Tijd: 00:00 - 00:00
Locatie: Huis van de Provincie Gelderland, Markt, 6811 CG Arnhem
logo circulair bouwen

Stichting Circulair Bouwen, Stichting Kiemt en Circles organiseren een congres over juridische risico’s en kansen voor circulair bouwen.

Zij willen met u ingaan op de mogelijkheden die het (bouw)recht opdrachtgevers en (MKB)bedrijven biedt om te experimenteren, circulaire projecten tot stand te brengen en daarbij tegelijkertijd de risico’s zoveel mogelijk te beperken.

De nieuwe Europese aanbestedingsrichtlijnen en de (herziene) Aanbestedingswet 2012 bieden misschien meer ruimte dan u zou denken. Van welke praktijkcases en jurisprudentie kunnen lessen worden geleerd? Verder kijken we naar de mogelijkheden die er zijn binnen het bestuursrecht en het zakenrecht, het sluiten van contracten en eventueel andere rechtsgebieden.

Organisatie: Stichting Circulair Bouwen, Stichting Kiemt en Circles, in samenwerking met de experts van Nysingh advocaten en notarissen.

Datum en tijd: 11 april 2019, van 14.00 – 17.00 uur
Locatie: Huis van de Provincie Gelderland, Markt, 6811 CG Arnhem
Entree: gratis.
Aanmelden, meer informatie en cases inbrengen: info@circulairbouwen.org

Circulaire events 2019 (pdf)